Będzie ciężko, bo w jedzeniu jest już więcej literek niż w nazwach partii politycznych, ale na szczęście wciąż nie jest to niemożliwe. Poza tym wierzę, że długofalowe, pozytywne efekty wynagrodzą mi wszystkie trudy związane z odmawianiem sobie rzeczy, do których zdążyłem się przyzwyczaić bądź mozolnego szukania ich lepszych jakościowo zamienników.
Oczywiście zdrowy styl życia, a zwłaszcza nawyki żywieniowe, nie są mi obce, o czym szerzej piszę w tekście pt. Czas na detoks! Wyeliminowanie konserwantów, barwników, przeciwutleniaczy, emulgatorów, wzmacniaczy smaku i innych syfów z diety będzie więc tylko kolejnym, naturalnym krokiem w dążeniu do poprawy jakości mojego życia, zdrowia i samopoczucia. Nie zamierzam dłużej nabijać kabzy producentom, którzy mnie trują. Wybór produktów bez syfów jest wprawdzie ograniczony, ale wciąż jakiś jest. A im więcej ludzi sięgających po produkty lepsze jakościowo, tym większy popyt na nie. Wtedy to producenci muszą się dostosować do nas, a nie odwrotnie, i to my zaczynamy dyktować warunki na rynku. Warto więc, byś i ty przemyślał(a) swoją dietę.
Osobiście na jedzeniu nie oszczędzam. Wolę dobrze i zdrowo zjeść niż lansować się w warszawskich klubach w nowych butach i koszuli albo kupować kolejne niepotrzebne gadżety. Dopóki mnie stać, to cena nie gra roli, choć zdaję sobie sprawę, że w Polsce nie każdy może sobie pozwolić na takie podejście. Mimo to zachęcam do uważnego czytania etykiet, a dla inspiracji – poniżej zestawienie chemii dodawanej do naszego jedzenia. Ponoć przeciętny Kowalski zjada jej rocznie około 2 kg. Smacznego.
Barwniki – grupa E100
E102 tartrazyna | |
Występowanie: | napoje w proszku, sztuczne miody, esencje owocowe, musztardy, napoje bezalkoholowe, zupy w proszku, galaretki, dżemy; |
Działanie: | u astmatyków może powodować reakcje alergiczne, bezsenność, depresję, nadpobudliwość i dekoncentrację. W połączeniu z benzoesanami jest podejrzewany o wywoływanie ADHD u dzieci. |
E104 żółcień chinolinowa | |
Występowanie: | napoje gazowane, cukierki na kaszel, lody, galaretki do ciast; |
Działanie: | powoduje wysypkę, zaczerwienienie, nadpobudliwość u dzieci, podejrzewany o wywoływanie nowotworów wątroby. Niebezpieczny dla astmatyków i osób uczulonych na aspirynę. |
E110 żółć pomarańczowa | |
Występowanie: | gumy do żucia, żele, musztardy, zupy w proszku, marmolady, płatki zbożowe, marmolady; |
Działanie: | powoduje nasilenie objawów astmy, podejrzewany o wywoływanie nowotworów wątroby i nadpobudliwości u dzieci. |
E122 azorubina | |
Występowanie: | aromatyzowane napoje, lody, budynie, wyroby piekarnicze i cukiernicze; |
Działanie: | niebezpieczny dla astmatyków, może powodować nadpobudliwość. |
E123 amarant | |
Występowanie: | ciasta w proszku, płatki zbożowe, kasze, kolorowe napoje alkoholowe, kawior, galaretki, napoje, przetwory z czarnej porzeczki; |
Działanie: | niebezpieczny dla astmatyków, ma działanie mutogenne, podejrzewany o działanie rakotwórcze |
E124 czerwień koszenilowa | |
Występowanie: | kolorowe napoje alkoholowe, lody, wyroby piekarnicze i cukiernicze, desery, budynie w proszku; |
Działanie: | niebezpieczny dla astmatyków, może powodować nadpobudliwość u dzieci. |
E127 erytrozyna | |
Występowanie: | owoce konserwowane zawierające wiśnie, koktajle wiśniowe; |
Działanie: | dekoncentracja, trudności w nauce, niebezpieczny dla osób z chorą tarczycą. |
E131 błękit patentowy | |
Występowanie: | barwione słodycze, lody; |
Działanie: | niebezpieczny dla alergików, powoduje uwalnianie histaminy. |
E132 indygotyn | |
Występowanie: | słodycze, herbatniki, lody, wypieki, napoje; |
Działanie: | reakcje alergiczne, nadpobudliwość, podejrzewany o działanie rakotwórcze. |
E142 zieleń | |
Występowanie: | słodycze, lody, kremy; |
Działanie: | reakcje alergiczne, astmatyczne. |
E150a – E150d karmel | |
Występowanie: | słodycze, alkohole, herbaty rozpuszczalne; |
Działanie: | problemy żołądkowo-jelitowe, może prowadzić do nadpobudliwości. |
E151 czerń brylantowa | |
Występowanie: | wyroby cukiernicze, ikra rybia (farbowanie kawioru), galaretki; |
Działanie: | niebezpieczny dla osób nadwrażliwych na salicylany, może być przekształcony w jelicie do szkodliwych związków. |
E173 aluminium | |
Występowanie: | stosowany tylko do powlekania cienką warstwą powierzchni zewnętrznych ozdób ciast i tortów; |
Działanie: | może powodować chorobę Alzheimera, choroby nerek i płuc, toksyczny dla układu krwionośnego, rozrodczego i nerwowego. |
E180 litorlubina | |
Występowanie: | sery; |
Działanie: | reakcje alergiczne, nadpobudliwość, bezsenność, pokrzywka, katar sienny, problemy żołątkowo-jelitowe. |
Konserwanty – grupa E200
E210 kwas benzoesowy i benzoesany (E211, E212, E213) | |
Występowanie: | soki owocowe, galaretki, napoje, margaryny, sosy owocowe i warzywne, konserwy rybne, koncentraty pomidorowe |
Działanie: | reakcje alergiczne, wysypki, podrażnia śluzówkę żołądka i jelit, podejrzewany o działanie rakotwórcze, niebezpieczny dla osób uczulonych na aspirynę. |
E214 ester etylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego | |
Występowanie: | przetwory rybne, margaryny, żelatyna spożywcza, warzywa i owoce, pasty do zębów; |
Działanie: | reakcje alergiczne, podejrzewany o działanie odurzające i wywoływanie skurczów mięśni. |
E220 dwutlenek siarki i siarczany (E221, E222, E223, E224, E226, E227, E228) | |
Występowanie: | suszone owoce, wiórki kokosowe, przyprawy, naturalne soki owocowe, koncentraty owocowe, chrzan, przetwory ziemniaczane; |
Działanie: | powodują stratę witaminy B12, reakcje alergiczne, nudności, bóle głowy, zakłócają pracę jelit, podejrzewane o wywoływanie ataków astmy. |
E230 bifenyl, E231 ortofenylofenol, E232 ortofenylofenolan sodu | |
Występowanie: | owoce cytrusowe (stosowane przeciwko rozwojowi grzybów na owocach, do impregnowania skórek, jako środek insektobójczy); |
Działanie: | reakcje alergiczne, zakłócenie czynności skóry. |
E249 azotyn III potasu E249 i E250 azotyn III sodu | |
Występowanie: | mięsa, wędliny, ryby; |
Działanie: | powstawanie nowotworów, astmy, zapalenie nerek, zawroty głowy, problemy behawioralne, szkodzą przy nadciśnieniu, E250 utrudnia transport tlenu przez krew. |
E251 azotan V sodu i E252 azotan V potasu | |
Występowanie: | wędliny, mięsa, sery; |
Działanie: | duszności, sinienie powłok skórnych, astmę, zapalenie nerek, zawroty głowy, problemy behawioralne, mogą przekształcić się w azotyny, niebezpieczne przy nadciśnieniu. |
Przeciwutleniacze – grupa E300
E310 galusan propyl, E311 galusan oktylu, E312 galusan dodecylu | |
Występowanie: | płatki ziemniaczane, guma do żucia; |
Działanie: | reakcje alergiczne, wysypka. |
E320 BHA, E321 BH | |
Występowanie: | frytki, ciastka i ciasta wieloowocowe; |
Działanie: | zwiększają poziom cholesterolu we krwi. |
E335 winiany sodu, E336 winiany potasu | |
Występowanie: | wyroby cukiernicze i piekarskie; |
Działanie: | mogą działać przeczyszczająco. |
Emulgatory – grupa 400
E400 kwas alginowy | |
Występowanie: | dodawany do produktów dla niemowląt, dżemów, galaretek, marmolad, budyniów; |
Działanie: | obniżenie poziomu składników mineralnych w organizmie, niebezpieczny dla kobiet w ciąży. |
E407 karagen | |
Występowanie: | śmietanki pasteryzowane, dżemy, galaretki, marmolady, mleka w proszku, mleka zagęszczone |
Działanie: | owrzodzenia układu pokarmowego, zmniejszenie wchłaniania składników mineralnych (np. potasu), działa przeczyszczająco. Nie powinien być spożywany przez dzieci. |
E450 difosforany | |
Występowanie: | sól, przetwory mięsne, aromatyzowane napoje, sosy, owoce kandyzowane, chipsy, mleka zagęszczone, zupy i herbaty w proszku, gumy do żucia, cukier puder; |
Działanie: | może zmniejszać przyswajalność żelaza, magnezu i wapnia, pogłębia osteoporozę, pogarsza metabolizm. |
E461 metyloceluloza | |
Występowanie: | wędliny, mięsa, ryby; |
Działanie: | może wywołać problemy jelitowe, zaparcia, biegunkę. |
Wzmacniacze smaku – grupa 600
E621 glutaminian sodu MSG | |
Występowanie: | koncentraty spożywcze, zupy i dania w proszku, przyprawy, sosy w proszku, sosy sojowe, wędliny, konserwy; |
Działanie: | może nasilać problemy astmatyczne, powodować bóle głowy, przyspieszone bicie serca, pogorszenie wzroku, nudności, bezsenność, osłabienie, otyłość. |
E622 glutaminian potasu | |
Występowanie: | koncentraty spożywcze, zupy i dania w proszku, przyprawy, sosy w proszku, sosy sojowe, wędliny, konserwy; |
Działanie: | bóle głowy, przyspieszone bicie serca, pogorszenie wzroku, nudności, bezsenność, osłabienie, otyłość. |
E631 inozydian sodu | |
Występowanie: | koncentraty spożywcze, zupy i dania w proszku, przyprawy, sosy w proszku, sosy sojowe, wędliny, konserwy, produkty o obniżonej zawartości soli; |
Działanie: | niewskazany dla osób z kamicą nerkową |
Preparaty zastępujące cukier
E951 aspartam | |
Występowanie: | napoje bez cukru, dietetyczne produkty mleczne, soki owocowe bez cukru, desery bez cukru, wybory cukiernicze, piwa bezalkoholowe, dżemy, marmolady, musztardy, galaretki, sosy, konserwy rybne, pieczywo, płatki zbożowe; |
Działanie: | może powodować białaczkę, choroby układu nerwowego, raka płuc, raka piersi. Niewskazany dla osób w wrażliwym przewodem pokarmowym. |
E954 sacharyna | |
Występowanie: | napoje bez cukru, dietetyczne produkty mleczne, soki owocowe bez cukru, desery bez cukru, wybory cukiernicze, piwa bezalkoholowe, dżemy, marmolady, musztardy, galaretki, sosy, konserwy rybne, pieczywo, płatki zbożowe; jako dodatek do produktów dla dietetyków; |
Działanie: | może powodować nowotwory pęcherza. |
Zobacz też: http://thespinningtopblogger.wordpress.com/2013/10/11/czas-na-detoks/.